Näin luet käsitekaavioita

Korkeakoulujen tietomalli on laadittu UML-notaation mukaisilla luokkakaavioilla. Verkossa on saatavissa paljon oppaita UML:stä. Seuraavassa esitetään lyhyesti tärkeimmät Korkeakoulujen tietomallin elementit.

lukuohje.png

UML:n luokat (kuvan "laatikot") kuvaavat käsitteitä. Värikoodit ovat seuraavat:

Vihreä käsite - konkreettinen kohde (Party, Place, Thing)

Keltainen käsite - Rooli (Role)

Sininen käsite - Kuvaa toista käsitettä (Description)

Pinkki käsite - Tapahtuma ajassa (Moment-Interval)

Esimerkkikuvassa pinkki Palautekysely-käsite kuvastaa tiettyä Palautekysely-kyselytapahtumaa. Sininen Palautekyselyn tyyppi -käsite kuvaa millainen kysely on kysymyksessä. Se voisi olla esimerkiksi kysely johon vastataan valmistumisen yhteydessä. Vihreä Palautekysymys kuvaa yhtä kysymyksistä, joka voisi olla esimerkiksi "Onko opetus vastannut odotuksiasi?". Keltainen "Kysymys palautekyselyssä" -käsite kertoo, että tämä nimenomainen kysymys esiintyy palautekyselykysymyksen roolissa; jonkin toisen kysymyksen rooli voisi olla vaikkapa esitietokysymys.

Nämä neljä värikoodia - vihreä, keltainen, sininen, pinkki - ovat UML-standardin mukaiset.

Käsitteillä on usein yksi tai useampi ominaisuus, ja ominaisuuksilla on määrätty tietotyyppi. Tietotyyppi kertoo, missä muodossa ominaisuuden informaatio esitetään. Tyypillisiä ovat idstring (lyhyt identifioiva merkkijono), string (merkkijono), boolean (totuusarvo - kyllä tai ei), float (desimaaliluku), int (kokonaisluku), sekä ajankohtia kuvaavat tietotyypit (date, datetime).

Käsitteiden yhteydet on UML:ssä kuvattu käsitteiden välisinä viivoina, joiden päissä on lukumäärätieto. Esimerkiksi Palautekysely- ja Palautekyselyn tyyppi -käsitteiden välissä on yhteys lukumäärätiedolla 0..* ja 1. Tässä se tarkoittaa, että tiettyyn Palautekyselyyn liittyy aina täsmälleen yksi (1) Palautekyselyn tyyppi. Yhteyden Palautekyselyn puoleisessa päässä oleva merkkijono 0..* tarkoittaa, että lukumäärän alaraja on 0 ja yläraja rajoittamattoman suuri "*". Tietty Palautekyselyn tyyppi ei siis kuulu välttämättä mihinkään Palautekyselyyn mutta se voi tämän esimerkkikaavion mukaan kuulua miten moneen Palautekyselyyn hyvänsä.

Periytyminen

Korkeakoulujen tietomallin kaavioissa esiintyy myös periytymissuhteita, jotka merkitään UML:ssä ylläolevan kaltaisella nuolen kuvalla. Nuolen terävässä kärjessä oleva luokka on yläluokka, ja periytymisyhteyden toisessa päässä oleva luokka on alaluokka. Alaluokka perii yläluokan kaikki ominaisuudet ja yhteydet. Siis yllä myös "Ulkomainen osoite" ja "Kotimainen osoite" sisältää ominaisuudet "Katuosoite" sekä "Postilokero", vaikka näitä ominaisuuksia ei olekaan erikseen kirjattu alaluokkiin, sillä yläluokalla on nämä ominaisuudet. Toisaalta alaluokan ominaisuudet eivät päde yläluokkaan, eli "Osoite"-luokalla ei ole ominaisuutta "Ulkomainen postinumero", vaikka yhdellä alaluokalla tämä ominaisuus onkin.

Poistettavaksi merkityt käsitteet ja yhteydet

tummanpunainen.png

Edelläolevien värien lisäksi on poistuvat eli vanhentuneet käsitteet sekä yhteydet merkitty Korkeakoulujen tietomalliin tummanpunaisella.

Poistuvia käsitteitä ei tulisi käyttää uusissa toteutuksissa. Ne näkyvät kaavioissa yhteensopivussyistä.