Päivitetty: 24.5.2013

Muutosprosessin kulku

  1. Uusi tietotarve ilmenee tyypillisesti jossakin toteutusprojektissa, joka tuo tietotarpeen CSC:n tietoon (esimerkiksi JIRA-järjestelmää käyttäen). Pienet ja triviaalit laajennukset kuten välttämättä tarvittavat uudet yhteydet tai attribuutit voidaan toteuttaa ilman laajempaa käsittelyä.
  2. Jos laajennus tai muutos vaati kannanottoa käsite- tai ilmenemistasolla tulee se antaa ko. asiantuntijaryhmän (esim OPI-synergiaryhmä) käsiteltäväksi, joka osallistuu ehdotuksen tuottamiseen ja kommenointii.
  3. CSC tietomallintajat (myös muiden tahojen tietomallintajat voivat osallistua) valmistelevat teknisen ratkaisuehdotuksen ilmenneeseen tietotarpeeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa pientä 3-5 hengen työryhmää, jossa substanssin tuntijat (esimerkiksi OPI-synergiaryhmästä, TUTKI-osahankkeesta, VIRTA-projektiryhmästä tai korkeakoulujen hankkeesta) sekä korkeakoulujen tietomallin asiantuntijat työstävät tavan ratkaista tietotarve laajentamalla, soveltamalla tai muuttamalla korkeakoulujen tietomallin yksityiskohtaista UML-mallia.
  4. Ratkaisuehdotus viedään käsittelyyn asiantuntijaryhmään (esimerkiksi OPI-synergiaryhmä) tai muun osa-alueen omistajan käsittelyyn, jossa kaikilla työryhmän jäsenillä on mahdollisuus kommentoida ehdotusta. Esimerkiksi OPI-synergiaryhmään voivat osallistua kaikki korkeakoulut. Koordinaattori (tietomallinnustyön koordinaattori ja/tai osahankken koordinaattori) laativat keskustelussa syntyneen konsensuksen perusteella päätösehdotuksen vietäväksi ohjausryhmään, tai tarvittaessa palauttavat valmisteluun (uusi iteraatio).
  5. KOKOA-koordinaatioryhmä toimii ohjausryhmänä, joka päättää muutoksen tai laajennuksen voimaantulosta, tai palauttaa asian valmisteluun ja käsittelyyn. CSC julkaisee uuden version tietomallista mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun KOKOA-koordinaatioryhmä on päättänyt asiasta.KOKOA-koordinaatioryhmä toimii myös asiaan liittyvänä reklamaatiokanavana.

Miten saan asiani tuotua muutosprosessiin

  1. Kuvaa muutos/laajennusehdotuksesi/tietotarpeesi ja lähetä se osoitteeseen kasitemalli (at) csc.fi. Vaihtoehtoisesti voit myös kirjata sen itse Jira-järjestelmään (jira.csc.fi).
  2. tai osallistu asiantuntijaryhmän (Synergiaryhmä, TUTKI-ryhmä(t)) työhön